Skippa nyårslöftet och etablera nya vanor

Skippa nyårslöftet och etablera nya vanor

 

Aldrig är väl gymmen och promenadstråken så välbesökta som efter ett årsskifte. Jakten på ett hälsosammare liv och löften om allt från mer träning, bättre matvanor till regelbundna hudvårdsrutiner och bättre sömn duggar tätt. Några veckor in i det nya året har många av oss dessvärre redan misslyckats med våra löften, skammen och uppgivenheten blir allt större ju längre tiden går. Lagom till sommaren ursäktar vi oss med att “snart är det semester, jag börjar med mina nya rutiner efter sommaren istället”.

Varför vi inte lyckas hålla uppe våra löften i längden har givetvis olika anledningar, och kan vara högst individuella. Men det finns några saker som vi på Moonsun tror ökar sannolikheten för att du ska lyckas skapa en förändring. Här ger vi dig tre bra tankegods att bära med sig när du tar dig an en förändringsutmaning, istället för storslagna nyårslöften. 


Tre tips för att lyckas med nya vanor

1. Lyssna till vad DU vill och vad DU har för behov

Istället för att ta oss tid att lyssna till våra egna behov, var vår egen drivkraft och lust till förändring finns, så har vi en tendens att titta på andra. Vi kopierar mål som egentligen är avsedda för helt andra personer, med helt andra livssituationer. Ge dig själv en stund och lyssna på dina behov, sök inspiration av andra, men jämför dig inte med andra. 

 

2. Sätt rimliga mål 

Generellt sett är vi människor idag ganska otåliga, vi vill se resultat omedelbart, annars tenderar vi att tröttna. Och vi går ofta ut hårt, och stirrar blint på målet och glömmer hur en rimlig väg dit kan se ut. Om vi t ex aldrig har haft en hudvårdsrutin, och plötsligt ska använda fyra olika produkter så kommer vi naturligt ha svårt att hålla i den rutinen. Eller om vi aldrig tränat, och sätter ett mål på att vi ska träna fyra gånger i veckan, så kommer vi med stor sannolikhet att misslyckas. Se på din egen livssituation och vad som är rimligt för dig att kunna förändra. 

 

3. Sätt fokus på det du faktiskt gör

Vi är våra egna tuffaste kritiker, och om vi inte lyckas med att nå det vi föresatt oss så dömer vi oss själva som misslyckade, och då är det risk att vi ger upp. Om vi istället kan se det vi gjort, blir vi mer tillfreds med oss själva och tenderar att försöka igen (vi lärde oss inte cykla på en dag!) Om du t ex bestämt dig för att promenera en timme varje dag, och du missar två tillfällen under veckan, fokusera då på att du faktiskt promenerat 5 dagar denna vecka, en fantastisk bedrift för den som kanske bara promenerade 2 gånger i veckan innan. Uppmärksamma varje steg som förbättrats.

 

Du är nyckeln

Genom att ta små steg i rätt riktning och fira små framsteg kan du öka ditt självförtroende och din motivation. Så om du t ex drömmer om en frisk hud, fundera på vad som stärker dig bäst och vad är rimligt att du får till; är det att bara äta socker på helgerna, unna dig ett C-vitamin serum eller lägga dig en halvtimme tidigare. Kanske klarar du allt, eller bara en av sakerna just nu, vad nöjd för nu, och du kommer sannolikt snart att kunna förändra fler saker. Och glöm inte att ge dig själv tid för att se resultaten. För det är ju för din skull du vill skapa nya vanor.

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.

Täältä löydät Moonsun Organicsin ihania tuotteita.