yoga girl

Långvarig stress påverkar din hud negativt

Den osynliga länken mellan sinne och hud

I en värld där vi ständigt är upptagna med att jonglera arbete, familj, och personliga åtaganden, är det inte konstigt att stress har blivit en integrerad del av vår vardag. Men vad vi kanske inte alltid inser är den betydande inverkan som stress kan ha på vår hud. Utöver de känslomässiga och mentala påfrestningarna kan stress faktiskt också påverka vår hud fysiologiskt. 

 

Vad är stress

Stress är en naturlig reaktion i kroppen, som är väldigt bra när man ska prestera i krävande situationer eller har bråttom. Stressreaktionen har gjort att vi människor har överlevt i tusentals år, eftersom den aktiverar det vi kallar kamp- eller flyktreaktionen. En reaktion som var en förutsättning för att våra förfäder som levde på savannen kunde överleva. Men stress är gjort för att aktiveras under kort stund, för att sedan följas av återhämtning så att andra viktiga kroppsliga funktioner ska få utrymme. Om stresspåslaget pågår över tid utan återhämtning kan vi utveckla kronisk stress, något som i sin tur kan leda till utmattningssyndrom och skada kroppens organ.

 

Vad händer när vi stressar

När vi utsätts för stress, frigörs en kaskad av stresshormoner som kortisol, noradrenalin och adrenalin, från kroppens binjurar ut i blodet. Deras uppgift är att se till att puls och blodtryck höjs och att det finns tillräckligt med socker och energi till musklerna och hjärnan. Blodflödet dirigeras därför om så att musklerna och hjärnan får mer blod medan matsmältningen, huden och andra organ som inte behövs för kampen på liv och död får mindre.

 

Hur kan långvarig stress påverka huden

Ett organ som inte får tillräckligt med blod under en längre tid mår inte bra, kom ihåg att huden är kroppens största organ. Flera kliniska studier har dokumenterat hur långvarig stress kan påverka olika aspekter av hudhälsa. Till exempel kan stresshormoner stimulera talgproduktionen, som i sin tur kan leda till förstorade porer i huden, samt ge en ökad inflammatorisk respons i huden, men det första som händer är ofta att huden tappar i spänst och lyster.

 

Hur ska man hantera stressrelaterade hudproblem

Kopplingen mellan stress och hudhälsa är inte enbart negativ. Forskning har också visat att metoder för stresshantering kan bidra till att förbättra hudens tillstånd. 

För det första är det viktigt att komma ur sin stress och hitta strategier för att hantera stress i våra dagliga rutiner. Det kan inkludera övningar i mindfulness yoga, djupandningsövningar eller bara tid för avkoppling och återhämtning. Att prioritera en hälsosam livsstil genom regelbunden motion, tillräcklig sömn och en balanserad kost kan också hjälpa till att minska stressnivåerna och förbättra hudens allmänna hälsa.

På Moonsun har vi enkla, rena naturliga produkter som också har olika dofter som kan stimulera lugn och ro. Att skapa en enkel och medveten hudvårdsrutin kan förutom att ge näring till din hud, upplevas som meditativt och ge en stund av närvaro till dig själv och nyttig återhämtning för din egen kropp. Pröva själv att långsamt smörja in dig med t ex Moonsun Body Lotion med halvt slutna ögon och bara koncentrera dig på doften, känslan i huden och glädjen av beröring.

 

Ta hjälp

Stress har blivit en av de stora folksjukdomarna, enligt Folkhälsomyndigheten uppger så mycket som 37% av kvinnorna i åldern 16-29 år att de känner sig stressade, bland männen var denna andel ungefär hälften så hög. Om du tillhör dem som känner att stressen har tagit över i ditt liv, du är inte ensam. Har du svårt att komma ur din situation själv, ta hjälp. 

Vill du adressera din hudhälsa relaterat till stress, så kan en hudläkare eller en hudterapeut ge vägledning.

 

Stress och hudhälsa

Sammanfattningsvis är kopplingen mellan stress och hudhälsa tydlig och relativt väldokumenterad. Genom att ta itu med stress på ett holistiskt sätt kan vi inte bara främja vår mentala hälsa utan också vår hudhälsa. Så låt oss ge vår hud den kärlek och omsorg den förtjänar genom att minska stressen i våra liv och främja en känsla av inre lugn och balans.

 

Vill du lära dig mer om stress kan vi rekommendera Anders Hansens serie om din hjärna - stress som sändes 2019 på Svt.

 

Moonsun har bara naturliga ingredienser som hjälper en stressad hud att få ökad balans - läs mer om våra 3 favoritingredienser

 

Photo by madison lavern on Unsplash  

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Här hittar du Moonsun Organics ljuvliga produkter.